Connect with us

Kosovo

Evropski parlament pozdravlja zahtjev Kosova za članstvo u EU

Objavljeno

-

U izvještaju Evropskog parlamenta o Kosovu pozdravlja se prijava zemlje za članstvo u Evropskoj uniji i navodi se da ovaj korak odražava proevropsku orijentaciju građana i jasan strateški geopolitički izbor.

Podvlači se činjenica da će tempo procesa članstva zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava, kao i normalizacije odnosa sa Srbijom, prenosi RTK.

Nacrt poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u ovaj dijalog u dobroj veri i u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju njihovih odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju, u skladu sa međunarodnim pravom. Takođe se poziva na punu primenu svih relevantnih sporazuma, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Takođe se ponavlja podrška aplikaciji Kosova za članstvo u Savjetu Evrope i planovima da Kosovo pristupi Partnerstvu za mir.

Dokument pozdravlja dugo očekivani sporazum o liberalizaciji viza za građane Kosova. Ponavlja se zahtjev preostaloj evropskoj petorci da prizna nezavisnost Kosova.

Što se tiče situacije u zemlji, osuđuju se svi postupci koji ugrožavaju stabilnost i kompromituju proces pomirenja, uključujući tenzije na sevjeru Kosova i podsećaju na zajedničku odgovornost za mir i vladavinu prava svih građana Kosova.

Izražava se žaljenje zbog činjenice da su inicijative za uključivanje srpske zajednice u političke, društvene i ekonomske strukture Kosova i dalje veoma ograničene. Istovremeno, Vlada Kosova i predstavnici Srba u zemlji su pozvani da se uključe u pravi dijalog radi povećanja međusobnog povjerenja.

Ovo je prvi nacrt dokumenta, čiji je autor izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon.

Inače, riječ je o prvom nacrtu koji će pretrpeti izmjene tokom procesa izmena. O ovom dokumentu će se narednih nedelja prvo raspravljati u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Zatim, u drugoj polovini godine, o istom se glasa na plenarnoj sjednici kada dobije verziju Rezolucije Evropskog parlamenta.