Connect with us

Kosovo

Eskobar: Nadam se da ćemo imati dobre vijesti posle subote

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je na konferenciji za novinare 17. marta, nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, rekao da očekuje pozitivan ishod razgovora u Ohridu. On je ponovio da SAD podržavaju svaku priliku koja zemlje regiona vodi ka miru i evroatlantskim integracijama.

“Želimo da pružimo punu podršku svakom ishodu koji donosi mir regionu i povećava mogućnosti saradnje Kosova i Srbije, te omogućava cijelom regionu da postane punopravni član evroatlantske zajednice“, izjavio je Eskobar.

On je rekao da SAD vjeruju da ovaj evropski prijedlog, uz dijalog EU, pruža izvanrednu priliku za trajni mir između dvije važne zemlje u regionu.

„Kao najveći pobornik Kosova u svijetu, cilj nam je da riješenje bude dobro za Kosovo, ali i za ceo region, da otključa neke od najboljih resursa koje Balkan obezbeđuje za sebe, ali i za cijelu Evropu“, rekao je američki diplomata.

Eskobar je istakao da očekuje pozitivan ishod sastanka u Ohridu i da je veoma optimističan u pogledu mogućnosti za mirno rešenje Kosova i Srbije.

„Nadam se da ćemo imati dobre vijesti posle subote”.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila nakon sastanka da će Republika Kosovo nastaviti da se angažuje u dijalogu sa punom posvijećenošću i konstruktivnim pristupom kao što je činila tokom ovog procesa.

Osmani je rekla da sastanak 18. marta u Ohridu ima važan zamah, te da samo pravičan, održiv i sveobuhvatan sporazum u kojem se dvije države tretiraju kao ravnopravne može da obezbijedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Dodala je da svaki pokušaj uslovljavanja od strane Srbije može u potpunosti oštetiti process dijaloga.

„Moje očekivanje kao predsjednika Republike je da će sporazum Kosovu donijeti konkretan, opipljiv sporazum, obezbijediće integraciju Kosova u evroatlantske institucije, obezbijediće sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice Kosova u institucija Republike, a to će onda rezultirati momentalnim efektivnim raspuštanjem svih nelegalnih struktura Srbije. Takođe, ovaj sporazum uključuje važne principe međunarodnog prava i međunarodnih odnosa koji će otvoriti put za međusobno priznavanje“, naglasila je Osmani.

Ona je rekla da je važno i da su sporazumi koji proizilaze iz dijaloga primenjivi i da nađu podršku predstavnika građana u Skupštini Kosova.

Nakon sastanka sa predsjednicom Osmani, Eskobar se sastao sa predsjednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom, a potom i premijerom Albinom Kurtijem.

Prethodno se sinoć sastao i sa predstavnicima kosovskih opozicionih partija.

Američki diplomata je na Kosovo došao iz Beograda, gdje se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima tamošnje opozicije.

(Meliha Muric, Radio Kosovo 2)