Connect with us

Kosovo

EP i Savjet EU postigli sporazum o liberalizaciji viza za Kosovo

Objavljeno

-

Pregovarački timovi Evropskog parlamenta i Savjeta EU postigli su u sredu dugo očekivani sporazum o davanju viza za kratkoročni boravak za Kosovo.

Današnji sporazum između Parlamenta i Savjeta omogućio bi vlasnicima pasoša izdatih na Kosovu koji zahtjevaju vizu za kratke boravke do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana do 2024. godine.

Ukidanje viza će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju do 2024. godine.

Kozakonodavci pozdravljaju napredak koji je Kosovo postiglo u svojoj mapi puta za liberalizaciju viznog režima.

Nakon glasanja, izvestilac Thijs Routen (S&D, Holandija) rekao je da je Kosovo posljednja zemlja na Zapadnom Balkanu koja još nema bezvizni režim sa EU.

„Evropski parlament godinama neumorno vrši pritisak na ovu odluku. Konačno, građani Kosova će moći da putuju u EU na odmor, porodične posjete i poslovna putovanja bez podnošenja zahtjeva za vizu. Ovo je veoma važan trenutak u evropskoj budućnosti zemlje“, rekao je Tijs Rojten.

Kosovo je potencijalni kandidat za članstvo u EU koje je proglasilo svoju nezavisnost u februaru 2008. Nezavisnost trenutno ne priznaje pet država članica EU (Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija).

Evropski parlament podržava viznu liberalizaciju sa Kosovom od 2016. godine, nakon što je Komisija proglasila da Kosovo ispunjava kriterijume svoje mape puta za liberalizaciju viza.

Kosovo je trenutno jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja ne uživa bezvizni režim za kratke boravke u šengen zoni.

(RTKlive, RTK2)