Danas se navršava dvije godine od smrti Elmaza Doklea, velikog zaljubljenika u Goru. Njegov život bio je vezan za tri sredine: Borje, Drač i Kuks.

Elmaz Dokle je rođen 19. avgusta 1939. godine u Borju, gdje je i završio osnovnu školu. U ranom djetinjstvu sa familijom seli u Durs. Početkom ‘50-ih godina njegova familija se vraća u Gori i seli u Kuks. Usljed teških ekonomskih uslova počinje da radi u jednoj slastičarnici. Uporedo nastavlja školovanje i završava sedmogodišnju školu i gimnaziju. Profesionalnu kvalifikaciju topografa završava u Tirani 1968. godine i od tada pa sve do 1998. godine radi kao šef Kancelarije katastra za okrug Kuks.

Nakon penzionisanja svoje vrijeme uglavnom je posvetio etnografiji, sakupljao je stare fotografije, eksponate i bio je pasionirani sakupljač starine iz gorskog dijela.

Godine 2010. objavio je njegovo kapitalno djelo “Borje i Borjani”, monografiju koja je veoma dobro prihvaćena u javnosti. Objavio je još jednu knjigu o svom gradu “Kukesi vjeter” (Stari Kuks), dok je iza sebe ostavio još mnoga djela u rukopisu.

Rahmetli Elmaz Dokle je ispunio svoj život i mirno otišao s ovoga svijeta. Njegovo djelo “Borje i Borjani” pravi je primjer kako treba pisati monografiju. On je najbolji dokaz da za velika djela nisu potrebne visoke škole.

Neka mu dragi Allah podari Džennet a familiji Dokle sabur!

Sadik Idrizi