Connect with us

Kosovo

DSB-Vakat: Neprihvatljivo je svako nasilje nad policijom, KFOR-om i novinarima

Objavljeno

-

Povodom dešavanja na sjeveru zemlje, DSB-Koalicija Vakat uputila je saopštenje za javnost.

U saopštenju se navodi da je neprihvatljivo svako nasilje nad policijom, KFOR-om i novinarima.

“Neprihvatljivo je svako nasilje protiv Policije, KFOR-a i novinara!
Demokratska stranka Bošnjaka – Koalicija Vakat najoštrije osuđuje današnje nasilje u tri općine na sjeveru Kosova od strane kriminalnih grupa koje pokušavaju da ometaju mir, red i funkcionisanje institucija Republike Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Istaknuta je zabrinutost zbog načina i ponašanja naoružanih i maskiranih kriminalnih grupa i pojedinaca na sjeveru Kosova.

“Zabrinuti smo zbog načina i ponašanja naoružanih i maskiranih kriminalnih grupa i pojedinaca na sjeveru Kosova, koje ulivaju strah i remete mir i red kod svih građana.
Zabrinuti smo za stanje u kojem se nalaze pripadnici bošnjačke zajednice na sjeveru Kosova, koji trpe zbog nesigurnosti i situacije gdje ne mogu ostvariti ni svoja mininalna nacionalna prava predviđena zakonima i ustavom Kosova”.

DSB – Vakat, poziva na smirenje tenzija, nastavak dijaloga uz pomoć SAD, EU i KFOR-a, uz uspostavljanje reda i mira među svim građanima koji žive na sjeveru Kosova.

Na kraju saopštenja DSB-Koalicija Vakat zaključuje i navodi da je povratak u institucionalni život uz poštivanje suvereniteta i legaliteta Kosova, demokratija i prava za sve građane bez obzira na nacionalnu pripadnost, po postojećem kosovskom ustavu i zakonima, jedini je put izlaska iz ove nepovoljne situacije.