Kao i prethodnih, tako je i ove godine u opštini Dragaš snabdevanje električnom energijom veoma loše. Dragaš je jedna od opština koja se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini, a električna mreža je toliko zastarela da i na najmanju promenu vremenskih uslova dolazi do prekida struje. Ono što još više otežava situaciju je nepostojanje korektne komunikacije odgovornih u KEK-u i KEDS-u sa medijima koji uglavnom insistiraju da dobiju informacije o razlozima čestih nestanaka struje, bez najave i u bilo koje doba dana ili noći, kako bi informacije preneli građanima.

Kao posljedica čestih nestanaka struje, mnogima stradaju razni električni uređaji, ali građani nemaju kome da se požale, odnosno nemaju adresu kojoj bi mogli da se obrate.

Stanje je još alarmantnije, jer tokom ljeta ovu opštinu posjećuje na desetine hiljada turista, sunarodnika zaposlenih u dijaspori. Na njihovo iznenađenje, ni njima se ne može sa preciznošću objasniti zbog čega ima čestih nestanaka struje, da li zbog kvara, restrikcije ili nekog drugog razloga.

Za razliku od opštine Dragaš, u turističkim centrima Albanije, Crne Gore ili Hrvatske, vrše se duge pripreme za ljetnju sezonu i doček turista, kako bi uslovi koji im se nude bili na najvišem nivou, a naravno, najvažniji uslov je uredno snabdjevanje električnom energijom.

Mještanin Gore, Dilber H. jedan je od retkih koji želi da javno govori o problemima sa kojima se suočavaju njegovi sunarodnici.

“Jedan sam od mnogih Goranaca rasutih po bijelom svijetu, koji su otišli u potrazi za boljim uslovima života i školovanja mlađih generacija. Jedan sam od više hiljada ljudi u dijaspori koji se neizmjerno raduje povratku u Goru, o čemu svjedoče kolone automobila na graničnim prelazima i po putevima Republike Kosovo, u vrijeme godišnjih odmora. Dolazimo u naš kraj radujući se porodičnim okupljanjima, svadbama, sunetima i drugim proslavama, sada više kao turisti nego kao autohtono stanovništvo”, započinje Dilber svoju priču.

Kaže da nema više “starih” koji su obrađivali zemlju i gajili stoku i da sada iz dijaspore dolaze sa novcem, jer se sve kupuje. I upravo kada dođu plate za svoj provod “čistim novcem” sa željom da se ponovo vrate. Upravo takve, do dolaska na željenu destinaciju dočekaju rupe na putevima (doduše spremne za asfaltiranje, oštrih ivica i neobeležene), mnoštvo deponija smeća i šuta pored puteva i izletničkih destinacija, koje spriječavaju bilo kakvo uživanje u prirodi na stotinama metara oko njih; kao i neadekvatno snabdijevanje vodom, zbog nepravilno dimenzioniranih i postavljenih rezervoara i decenijama neobnavljanih vodovodnih cijevi po selima (pri čemu se broj kuća i stanovnika rapidno povećao tokom ljetnje sezone).

Vrhunac turističkog “horora” je agonija koju građani doživljavaju od KEK-a zbog nekvalitetnog snabdijevanja strujom, a koju opisiju kao “katastrofalnom situacijom”.

Ponekada, tokom dana više nema struje nego što je ima, a kada je napon 100 do 120 volti, brojni se uređaji za korekciju se kvare, pošto nemaju kapacitet da “ispeglaju” tako nizak napon. Ove uređaje za korekciju napona ima svaka kuća u Gori, ali su oni sada gotovo neupotrebljivi. Zbog toga su šporeti na drva i usred ljeta jedino sredstvo da se pripremi dobro pečeno tijesto ili meso.

Najgore od svega je činjenica da struje nema ni na dan jednog od najsvetijih islamskih praznika – na dan Kurban Bajrama.

“Potrudio se KEK da nam i ovaj praznik pokvari od ranih jutarnjih sati, tokom Bajramskog namaza pa sve do porodičnog ručka i do predvečerja. Ostali smo bez struje, samim tim i bez interneta i mogućnosti da komuniciramo sa nama bliskim osobama koje žive u raznim krajevima sveta”, žali se meštanin opštine Dragaš.

Građani ove opštine i oni koji tokom leta dolaze i posećuju svoje porodice smatraju da ove problem treba da rešava opština, posebno ako se želi da dijaspora narednih godina odluči da letnji odmor provede u svom rodnom kraju, jer kako kažu, neke druge turističke destinacije mogu postati za njih “nova odmarališta”.

“Sve ovo je za mene stres. Sledeće godine ću svakako doći u Goru, jer mi je tu rodbina, ali samo na nekoliko dana, najviše vremena ću provesti u Turskoj gde mi je sve mnogo jeftinije i gde neću morati da se izlažem raznim stresovima”, kaže jedan od sagovornika Radio Gore.

U razgovoru sa Radio Gora predstavnici KEK-a su izjavili da rade sve što je u njihovoj moći kako bi obezbedili dovoljno struje, ali da ima puno razloga zbog čega im to ne uspeva.

“Prvi i najvažniji razlog je što je mreža poprilično stara i iz godine u godinu sve je više problema, a naglo se povećalo opterećenje i na mnogim mestima, jednostavno ono ne može izdržati. Ono što je dodatni problem za ovu godinu, to je činjenica da smo planirali da promenimo dalekovod u pravcu Restelice, ali i u druge pravce, ali doneta je odluka da se ove godine pojača snabdevanje iz Žura podzemnim vodom električne energije do trafostanice u Dragašu, a da se promena vodova ka Restelici odloži za naredni period. Ovo bi svakako stabilizovalo snabdevanje u čitavoj opštini. Međutim, radovi su u toku i često baš zbog toga isključujemo struju radi montaže i drugih radova na mreži. Da je ovaj projekat završen, ne bi bilo ovakvih problema, stanje bi bilo mnogo, mnogo bolje”, objašnjavaju zvaničnici KEK-a.

Ono što je više nego jasno je da je neophodno da se pre svega opštinski zvaničnici zauzmu kako bi se ova depresivna situacija u opštini Dragaš promenila u cilju obezbeđivanja normalnijih uslova za svakodnevni život građana.

Sam natpis na ulazu u zgradu opštine u Dragašu – “Dobro došla dijasporo”- nije dovoljan za nekoliko desetina hiljada svojih sugrađana koji žive i rade u inosttranstvu. Više deluje kao jeftina farsa.