Sama završnica 2019. godine obeležena je naglom promjenom vremena. Od proljetnje temperature za samo dva dana temperatura je pala do -20 °C.

Problem snabdevanja električnom energijom javlja se onog momenta kada dolazi do ovakvih promjena vremena. Elektro instalacije, tačnije dalekovodi koji su rađeni u vrijeme masovne elektrifikacije prije više od 60 godina, najčešći su uzrok kvarova.

U Opštini Dragaš postoji više dalekovodnih linija. Najosetljivija linija je Dragaš-Restelica, gdje kablovi kilometrima prolaze kroz šumu, na nadmorskoj visini od oko 1800 metara. Bandere su trule a mnoge se drže-oslanjaju upravo na kablovima dalekovoda. Najmanja promaja uspjeva srušiti banderu ili otkinuti neki dalekovodni kabal. Rezultat svega ovoga je nestanak struje.

Koliko će trajati taj nestanak ne zna niko, a najmanje oni u elektro kompanijama: KOSTT, KEDS, KEK … . Obični građani svakako ne razlikuju konkretne nadležnosti ovih elektro firmi. Nakon prekida snabdevanja električnom energijom, izlazi ekipa na teren i pokušava da na dužini od 15-ak kilometara kroz šumu i preko visokih planinskih prevoja, pronađe kvar na mreži. To nekada traje i po par sati, a nekada i par dana.

Pre nekoliko dana prekid je trajao skoro dva dana. Interensantna stvar je da u javnosti ne postoji niti jedno izvinjenje, niti jedan gest pokušaja da se potrošačima objasni situacija, da se barem na neki način pokaže da neko brine o tome, ma kakvo bilo stanje.

S obzirom da je trenutno period novogodišnjih odmora kada znatan broj naših ljudi iz dijaspore dolazi u Goru, razgovarali smo sa nekima od njih kako bi saznali kako na njih utiče ovakvo stanje na elektromreži.

“Oko desetak godina u inostranstvu trudim se da stvorim uslove za redovniji dolazak u svoj kraj. Ove godine sam po prvi put došao sa porodicom u nadi da ćemo se malo rekreirati, da će se djeca skijati i prosto da čemo svi uživati u zimskim čarima našeg kraja. Nažalost, niti sistem grejanja mi nije profunkcionisao kako valja, jer sam sve radio na struju. Struje nema više no što ima. Užasno sam razočaran. Planiram da se ranije vratim i da usput svratim u neko odmaralište na nekoliko dana. Mislim da više nikada neću dolaziti preko zime, mada da budem iskren i preko leta je ove godine stanje bilo užasno. Ali štaću, ma koliko bio razočaran, ipak ću dolaziti, mada mislim da skratim vrijme boravka ovdje i da redovno odlazim na neka organizovanija odmarališta ili turističke destinacije koje imaju šta da ponude”, kaže Džuneit T..

Ne misle svi samo na svoj odmor, neki razmišljaju i o Gori i o onima koji ostaju u Gori.

“Ne mogu da verujem da se ovo još uvjek dešava. Pa svako malo nemamo kontakt sa rodbinom dok smo tamo, i uvjek je odgovor isti “nestalo je struje”. Izdaleka to ne djeluje tako strašno, ali ovdje to je užas. Kako je moguće da naši politički predstavnici ne preduzimaju ništa da se ovo promjeni na terenu. Nije mi jasno kako oni koji imaju neke nadežnosti nad elektrodistribucijom, ne vide da je stanje haotično. Da sam ovdje redovno kao što sam bio ranije, ili bih tražio spas u nekoj zapadnoj državi zbog struje, ili bih pokrenuo masu nezadovoljnika i izašao na protest, i to ne u Dragašu, nego pravo u Prištinu. Nevjerovatno, uredno dolaze da naplate potrošenu struju. Niko ne pita koliko je uređaja izgorelo zbog naglih prekida, zbog slabog napona, zbog naglih i čestih seckanja struje. Ne znam, našima koji žive u ovim krajevima treba dodjeliti orden. Zaista je hrabrost živjeti jedan vjek iza civilizovanog svijeta. Ne planiram biti čest gost u svojoj kuči i u svoj kraj preko zime”, kaže naš drugi sagovornik.