Connect with us

Kosovo

Centralna banka saopštila pravila za primanje i konvertovanje novca

Objavljeno

-

Zamjena valuta na Kosovu može se vršiti u svim institucijama ili menjačnicama koje imaju licencu CBK za pružanje ove usluge, saopštila je danas Centralna banka Kosova.

„Druge neevro valute mogu se koristiti kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti, bez ograničenja“, kaže se u saopštenju.

Iz Centralne banke, ranije, su naveli da nova uredba omogućava primanje sredstava i u drugim valutama osim evra, uključujući i dinar.

„Svi građani Republike Kosovo mogu da primaju svoju novčanu pomoć, penzije ili plate iz bilo koje zemlje, uključujući i iz Srbije, na svoje bankovne račune, u evrima, preko banaka ili drugih finansijskih institucija licenciranih od CBK-a i koje posluju u zemlji. U bankama mogu novac da primaju u bilo kojoj valuti koja će biti konvertovana u evre, a onda ako su građaninu potrebni, na primjer, dinari, mogu da ih konvertuju u bilo kojoj licenciranoj menjačnici“, kaže se u saopštenju CBK.

(RTK)