Connect with us

Kosovo

Centralna banka Kosova najavila da će evro biti jedina valuta

Objavljeno

on

Centralna banka Kosova je donela uredbu prema kojoj će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro.

U toj uredbi stoji da je takva uredba doneta u skaldu sa Ustavom Kosova i zakonom Centralne banke Kosova, te da je CBK jedina “monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na teritoriji Kosova”.

Do sada se u srpskim sredinama na Kosovu koristio i dinar (RSD), zvanična valuta Srbije. U dinarima se isplaćuju plate zaposlenima u institucija Srbije, kao i penzije u srpskom sistemu, te dečiji dodatak ili socijalna pomoć.

Takođe, u srpskim sredinama se koriste dinari i u trgovinskim objektima, dok su u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i cijene istaknute u dinarima.

Međutim, u uredbi Cenralne banke Kosova se navodi da se ostale valute, koje nisu evro, mogu koristiti na Kosovu samo kao vrednost za čuvanje u fizičkoj formi ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evro, za obavljanje međunarodnih isplata u valutama koje nisu evro i za devizne aktivnosti.

“Razmena valuta može se vršiti u Republici Kosovo samo preko institucija koje su licencirane od strane Centralne banke Kosova koje nude ovu uslugu”, navodi se.

Do sada su dinari na Kosovu bili u opticaju preko Javnog preduzeća “Pošta Srbije”, koje funkcioniše u srpskim sredinama na Kosovu. Takođe, dinare su koristile banke Poštanska štedionica i NLB Komercijalna banka, gdje postoje dinarski računi.

Dinari su na Kosovu stizali iz Srbije preko Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Taj novac je prevozila kompanija za prevoz novca “Henderson”.

U uredbi Centralne banke Kosova se navodi da će se uvoz i izvoz evro novčanica i kovanog novca, ali i drugih valuta, na Kosovo uvoziti isključivo pravo Centralne banke Kosova.

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da kosovske vlasti nameravaju da ukinu dinar i “upadnu” u Poštansku štedionicu.

Vlada Kosova se o ovom pitanju nije izjašnjavala.

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je, međutim, za beogradsku televiziju Pink 17. januara rekao da je o upotrebi dinara na Kosovu razgovarao sa zamjenikom premijera Besnikom Bisljimijem, te da je o tome obavestio Brisel.

(Radio Slobodna Evropa)