Connect with us

Kosovo

Centralna banka Kosova: Imamo pravo da odlučujemo o zahtjevima banaka za licencu

Objavljeno

-

Centralna banka Kosova (CBK) na osnovu zakona „ima diskreciono pravo“ da odluči o zahtjevima banaka koje apliciraju za licencu da posluju na Kosovu, a ekonomista iz Prištine Mejdi Bektaši (Bektashi) kaže da bi eventualno licenciranje srpske banke Poštanska štedionica bio „povratak unazad“. Saša Đogović, ekonomista iz Beograda i urednik publikacije „Strateo“, pak misli da bi ta banka mogla bez problema da posluje na Kosovu, ali samo sa evrima.

Pitanje dinara je bila tema razgovora dijaloga na rundi dijaloga Beograda i Prištine 19. marta u Briselu, nakon čega je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak najavio naredni sastanak za ponedjeljak.

Strane do petka treba da podnesu Briselu predloge o upotrebi dinara dok je srpski pregovarač Petar Petković u utorak u Briselu izjavio da je „bitno pronaći rješenje koje će omogućiti nastavak funkcionisanja Poštanske Štedionice“.

Zamjenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi (Bislimi) je nakon razgovora u Briselu o ovom pitanju rekao da će predlozi za „kratkotrajno rješenje“ biti doneti na osnovu uredbe Centralne banke Kosova (CBK).

Isplata primanja Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije u dinarima je otežana od 1. februara, kada je na snagu stupila uredba CBK kojom se predviđa da jedino platno sredstvo bude evro. Time se u praksi ukida dinar koji je cirkulisao u srpskim sredinama na Kosovu.

Tranzicioni period sprovođenja ove odluke inače ističe 27. marta.

Na ovu uredbu je burno reagovala srpska zajednica ali i zvanični Beograd, dok je međunarodna zajednica tražila odlaganje ove uredbe jer ima „negativne posljedice“ na manjinske zajednice.

Iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije nisu odgovorili da li je jedna od opcija za rješenje da Poštanska štedionica aplicira za licencu za poslovanje na Kosovu.

Nisu odgovorili ni iz Banke Poštanske Štedionice, koja ima ekspoziture u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, dok u opštinama južno ima samo bankomate. Ova banka je trenutno jedina koja na Kosovu posluje sa dinarima, ali nema novca za isplatu jer je na osnovu uredbe CBK zabranjen uvoz srpske valute.

Na sajtu Poštanske štedionice stoji da je ta banka akcionarsko društvo u kojem Republika Srbija ima preko 78 odsto udela.

(RSE)