Nastavlja se parlamentarna sjednica, na kojoj poslanici skupštine Kosova vode debatu o predloženom Nacrtu zakona za budžet Kosova za narednu, 2019. godinu. Poslanici vladajuće koalicije podržavaju ovaj prijedlog budžeta, dok ga poslanici opozicije oštro kritikuju.

Vlada Kosova je planirala da budžetski troškovi za 2019. godinu budu povećani za 261 miliona, odnosno za 12,5 odsto, u odnosu na ovu 2018 godinu i da iznose 2 miliarde i 365 miliona evra.

Ministar za finansije Bedri Hamza je obrazlažući Nacrt budžeta za narednu godinu rekao da je on prioritet Vlade u cilju poboljšanja života građana i privrede. U ovom je kontekstu istakao da je planirano da ekonomski rast u 2019 godini iznosi 4.7 odsto.

“Očekujemo da 2019. godine prihod za budžet iznosi milijardu i 949 miliona evra, što predstavlja rast od 7.3 odsto u odnosu na 2018. godinu ili povećanje od 123 miliona evra. Predviđeni rast očekuje se da bude uglavnom obezbeđen povećanjem poreskih prihoda za 7.7 odsto, a u sklopu poreskih prihoda, očekuje se da oni direktni zabeleže rast od 5 odsto, a indirektni preko 8 odsto”, objasnio je Hamza.

On je takođe najavio ulaganje u kapitalne investicije i povećanje investicija u infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, privredi i bezbednosti.

Predloženi Nacrt budžeta za 2019-tu godinu kritikovali su poslanici opozicije tvrdeći da je on orijentisan na “asfalt i vladin kabinet, ali ne na ekonomski razvoj, investicije u Trepči ili Termocentrali ‘Novo Kosovo’”.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je izneo da je budžet za narednu godinu projektovan za “kupovinu socijalnog mira”.

“Budžet je jedino sredstvo razvoja koje Vlada ima na raspolaganju. Budžet u potpunosti devalvira program Vlade. Država se ne vodi samo imaginacijom, vodi se i olovkom. Prošle godine je izgubljeno 16 hiljada radnih mesta. To je rezultat modela sadašnje vlasti”, izjavio je Abdidžiku.

Naser Osmani, takođe poslanik DSK je predložio da se iz Zakona o budžetu Kosova izbaci kategorija veterana OVK i da oni budu plaćeni iz posebnog fonda.

“Imam predlog da se formira jedan fond, van budžeta, u koji će Vlada odvajiti sredstva u nekoliko etapa, kako bi fondom, u kome bi svi veterani bili akcionari, upravljali putem zakona koji bi uredio ovo pitanje onako kako žele oni ili kako određuje zakon, da ne kažem da se njime upravlja kao u Penzionom trustu”, kazao je Osmani.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je istakao da je predloženi budžet za 2019 godinu budžet vladinih troškova, a ne socio-ekonomskog razvoja.

“To je budžet za povećanje neproduktivnog javnog duga i budžetskog deficita koji će okrnjiti Fond za privatizaciju. Brojke u budžetu su problematične, jer se makroekonomski i makrofiskalni okviri pogrešni”, izjavio je pored ostalog Kurti.

Poslanici iz redova romske, aškalijske i egipćanske zajednice su insistirali da se u budžetsku liniju predviđenu za infrastrukturu, uvrsti i regulisanje puteva u naseljima u kojima uglavnom žive pripadnici

ovih zajednica ili povezuju njihova naselja sa drugim pravcima. Poslanici Srpske liste ne učestvuju na sednicama skupštine, tako da ni na ovoj nisu imali priliku da iznesu svoje eventualne primedbe.

Predloženi Nacrt budžeta kritikuju i civilno društvo i privredni eksperti.

Tako, ekspert ekonomskih prilika Naim Gaši kaže da je putna infrastruktura potrebna za ekonomski razvoj, ali ne da se gotovo ceo budžet potroši za ovaj sektor, dodajući da obrazovanje, zdravstvo i zapošljavanje mladih treba da budu nacionalni prioritet u budžetu za 2019.-tu godinu. On ističe i da ima potrebe i za većim investicijama u mala i srednja preduzeća, kao i u turizam.

“Drugi problem je sektor poljoprivrede, gde se investiraju milioni evra, gde su zloupotrebe velike i sredstva ne idu u ruke poljoprivrednika”, smatra Gaši.

Debata oko predloga Nacrta budžeta za 2019.-tu godinu se nastavlja.

Poslanici opozicije daju do znanja da za ovakav predlog budžeta neće glasati, a poslednji rok za njegovo usvajanje je sredina marta meseca sledeće godine.

Kosovski analitičari ne isključuju da bi, ukoliko se ne bude uzeo u obzir deo primedbi poslanika opozicije i intervenisalo u Nacrtu budžeta ili ukoliko ne bude uspostavljen konsenzus između poslanika pozicije i opozicije, to mogao da bude razlog za odlazak aktuelne Vlade i održavanje vanrednih izbora.

KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj