Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini je učestvujući na sjednici Savjeta bezbednosti Organizacije ujedinjenih nacija (OUN) ponovila da Kosovo treba da povuče odluku o taksi na uvoz srpske i bosanske robe i iznjela stav da bi odmah nakon toga sazvala novu rundu dijaloga između Kosova i Srbije.

“Kao što znate, ja lično olakšavam dijalog. Ali dijalog ne pripada meni, Evropskoj uniji ili nekome od nas za ovim stolom, on pripada dvema stranama. Na njima je da postignu sporazum, koji bi bio prihvatljiv za obe strane. U isto vreme konačan sporazum treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom i treba da bude podržan od Saveta bezbednosti OUN”, izjavila je Mogerini.

Stav posrednice u kosovsko-srpskom dijalogu u Briselu podržala je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja je izjavila da Mogerini u stvari želi da okonča svoj mandat sa “pozitivnom istorijom”.
 
“Imam povjerenje u Federiku Mogerini. Znam da je dijalog između Srbije i Kosova veoma važan ne samo za nju, nego nego i za EU. Riječ je o proširenju Zapadnog Balkana”, izjavila je Fajon.

S druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je zatražio od posrednice u kosovsko–srpskom dijalogu Mogerini da ne vezuje nastavak dijaloga sa odlukom o taksi na uvoz srpske i bosanske robe.

“Dijalog je izbačen iz koloseka mnogo vremena pre uspostavljanja taksi. Nedostatak transparentnosti, ohrabrivanje predloga za razmenu teritorije i neuspjeh u primeni postojećih sporazuma, to su razlozi. Dijalog može i treba da se vrati, ali da se ne vezuje za tarife”, napisao je na Twiter profilu Haradinaj.

Reagovao je i srpski šef diplomatije Ivica Daćić koji je istakao da izjava Mogerinijeve da Savet bezbednosti OUN treba da verifikuje sporazum između Prištine i Beograda, ne znači da će biti promene formata pregovora. On je još dodao da nema pregovora i da Priština “svoju platformu može da okači u hodniku parlamenta kao zidnu novinu ili unutrašnje obaveštenje”.

Kosovsko-srpski dijalog u Briselu je blokiran od novembra mjeseca prošle godine, kada je kosovska Vlada uvela takse na uvoz srpske i bosanske robe, a od ove odluke ne odustaje i pored snažnih pritisaka EU i strateškog partnera, Sjedinjenih američkih država.

Jeta Krasnići iz Demokratskog Instituta Kosova smatra da odbijanje suspenzije carinske takse od strane kosovske Vlade za posledicu ima nanošenje štete u odnosima Kosova sa zemljama koje se smatraju prijateljskim.

“Mi stojimo pred činjenicom kada treba videti kako sačuvati naš interes kao države u sklopu procesa dijaloga (sa Srbijom) i u sklopu tog procesa očuvati i partnerstvo sa našim međunarodnim prijateljima. Svaki korak koji preduzimamo, treba da se napravi na osnovu strategije oko koje treba stalno da se konsultujemo i dobijemo podršku naših međunarodnih partnera”, izjavila je Krasnići za Radio Slobodna Evropa.   

S druge strane politikolog i dobar poznavalac evropskih integracija, Jehona Ljuštaku Sadriu, izjavila je da treba napraviti analizu i videti koje bi nove aktivnosti mogle biti u budućnosti.

“Kako god, Kosovo gubi jer je to veoma odlučujući zahtjev međunarodne zajednice da suspenduje taksu. Mislim da nedostatak alternative od strane Kosova zatvara mnoge puteve koji se tiču odnosa sa međunarodnom zajednicom i mislim da treba da se pronađe hitno rešenje da se ova taksa suspenduje na neko vreme i postigne sporazum”, izjavila je Ljuštaku Sadriu.

Kosovska Vlada je u međuvremenu osnovala tim za pregovore sa Srbijom, a skupština Kosova je većinom glasova usvojila Zakon i Platformu za dijalog, koju su prije nekoliko dana Uredu evropske posrednice Mogerini, predali čelnici kosovskog pregovaračkog tima.

Premijer Haradinaj se tokom dana sastao sa poslanicima iz redova turske zajednice, a na svom Facebook profilu je istakao da su i pripadnici nevećinskih zajednica, dakle i turske, neodvojivi deo kosovske realnosti, i da bi one trebale da budu uključene u dijalog sa Srbijom.

Po njemu, “osnaživanje kosovskih Turaka u kontekstu dijaloga sa Srbijom utiče na jačanje pozicije naše zemlje kao društvo vrednosti, kao što je multietničnost i kulturološka različitost”.

Predstavnici civilnog društva ističu da postoje neslaganja unutar vladajuće koalicije zbog toga što premijer Ramuš Haradinaj odbija da privremeno suspenduje taksu, čime bi se ispunio uslov zvaničnog Beograda za nastavak dijaloga u Briselu.

Adri Nurelari, savjetnik predsjednika kosovskog parlamenta Kadri Veseljija je u emisiji Info Magazin na televiziji Klan Kosova izjavio da je ova odluka o taksi zloupotrebljena i da je smešno obrazloženje premijera da se taksom brani teritorija, dodajući da se ona brani u skupštini.

S druge strane, zamjenik premijera iz Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj je istakao da ukoliko odluka o taksi bude dovela odnose sa SAD na nultu tačku, da će zbog odgovornosti podneti ostavku.

Hodžaj je na televiziji Dukađini izjavio da je ova odluka već poljuljala odnose između Kosova i SAD.

“Taksa je ozledila naše odnose sa Amerikom jer je Amerika zainteresovana da okonča izgradnju državnosti Kosova. Mi nismo uveli taksu Americi. Kada je američki predsjednik napisao dva pisma jednoj maloj državi kao što je Kosovo, mi ne treba da diskutujemo da li taksa treba da se ukloni ili ne. Strahujem da ako EU uslovi budućnost Srbije, to neće biti do beskraja”, izjavio je Hodžaj.

On je rekao da Kosovo treba da iskoristi istorijski trenutak međunarodne pažnje, za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.
 
KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj