Connect with us

Kosovo

Borelj: Pokušavam ponovo da pokrenem dijalog, sporazumi moraju biti primjenjeni

Objavljeno

-

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj je, uoči sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u srijedu u Briselu, izjavio da pokušava ponovo da pokrene dijalog Srbije i Kosova, jer sporazumi moraju biti primjenjeni.

Borelj je, na pres konferenciji nakon sastanka Savjeta ministara EU, naveo da bi voleo da se u dijalogu nešto desi prije okončanja njegovog mandata.

“Pokušavam da dijalog Kosova i Srbije ponovo pokrenem, da nađemo operativno rješenje. Imamo dogovor, Ohridski sporazum. On mora biti primjenjen”, rekao je Borelj odgovarajući na pitanje zašto je pozvao Vučića i Kurtija na sastanak.

Dodao je da strane nisu bile u stanju da primjene sporazume iz različitih razloga, te da je zbog toga bilo potrebno ponovo održati sastanak na visokom nivou.

“Da napravimo bilans, da vidimo gdje smo, u trenutku kada članice razgovaraju o ukidanju mjera protiv Kosova. Moj prijedlog je da sankcije budu ukinute. Čak i ako bude postepeno, ali brzo. To bi moglo da stvori scenario u kojem ne kažem da će se dijalog nastaviti, ali bar neće doći do naglog prekida. Dvije dijalog dugo nisu razgovarale, a voleo bih da se nešto desi dok se ne okonča moj mandat”, rekao je Borelj.

Na pitanje da li je, u slučaju Srbije, moguće da postane član, pa da tek onda usaglasi spoljnu politiku sa politikom EU, Borelj je odgovorio da je usaglašavanje spoljne politike preduslov za članstvo.

Deliti istu spoljnu politiku, to je preduslov za članstvo u EU. Put u Evropu ide preko usaglašavanja spoljne politike. Ne može se reći da ste članica Unije, a da ne delite zajedničku politiku. Usaglašavanje spoljne politike je preduslov za članstvo i Srbija to odlično zna”, dodao je Borelj.

Borelj je istakao da je EU spremna za dalje produbljivanje postepene integracije Zapadnog Balkana i pružanje podrške na tom putu.

“Očekujemo da će zajedno sa nama stati u odbranu međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, a posebno Ukrajine, u vezi sa mjerama preduzetim u cilju suprotstavljanja ruskoj invaziji. Njihovo usklađivanje sa našom zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom je izraz strateškog izbora i posvećenosti članstvu u EU. Održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa i unutar EU“, naglasio je.

(Kosovo online)