Connect with us

Kosovo

Borel: Posle 12 sati razgovora postigli smo dogovor

Objavljeno

-

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, po završetku trilateralnog sastanka na konferenciji za novinare rekao je da, iako su imali dug dan, današnji cilj je bio da se Kosovo i Srbija dogovore o sprovođenju dogovora postignutog 27. februara. Kazao je da su razgovarali o tome kako da se sporvede implementacija, kada i ko da je sprovede.

„Imamo sporazum, dogovor kako da primenimo, aneks sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije. U okviru ovog aneksa, strane su se dogovorile da implementiraju anekse sporazuma i da to rade u dobroj veri, a to dolazi nakon dugog perioda pregovora, to nije bila laka stvar“, najavio je Borel i dodao da cilj je bio da se prevaziđu razlike između strana.

On je dalje naglasio da je Kosovo pristalo da odmah primeni implementaciju člana 7, da se započne, dogovori dijalog za sprovođenje Zajednice opština sa srpskom većinom, a strane su se saglasile da postignu dogovor za nestala lica.

“Za član 7 – Kosovo je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice“, rekao je Borelj.

Ono oko čega su se strane dogovorile je da će sporazum sa aneksima postati deo njihovog puta ka EU i treba odmah početi sa radom, dodajući da će se na taj način strane obavezati ovim sporazumom koji će biti deo EU i, kako je naveo, oni će snažno tražiti od strana da budu korektne, ako se ne ispune, kako je rekao, može biti posledica.

“Strane će imati koristi od ovog sporazuma, jer on nije samo za Kosovo i Srbiju, već ima veze sa stabilnošću, bezbednošću i napretkom regiona“, istakao je Borel.

Najavio je da će se ministri spoljnih poslova EU sastati u toku sledeće nedelje i obavestiti ih o svojim obavezama.

Borelj je objasnio da su se dvije zemlje dogovorile da poštuju sve tačke iz sporazuma i da će ih sve sprovesti.

Na kraju konferencije, visoki predstavnik Evropske unije zahvalio je Lajčaku i njegovom timu na posvećenosti ovom pitanju.

(RTKLive)