Connect with us

Kosovo

Blumberg: Očekuje se da će EU razmotriti zahtjev Kosova za članstvo početkom 2023

Objavljeno

-

Zahtjev Kosova za članstvo u EU biće razmotren početkom sljedeće godine, nakon što Švedska u januaru preuzme predsedavanje, piše američki Blumberg, a prenosi Reporteri.

Neimenovani izvor rekao je agenciji “Blumberg” da će prijavu morati pažljivo da razmotri, s obzirom na to da je to osetljiva tema za mnoge zemlje članice, tačnije, zbog toga što pet od 27 država članica Evropske unije ne priznaje Kosovo.

Kako se navodi, članstvo u EU je složen proces koji traje godinama, a svaka evropska zemlja koja pristane da promoviše zajedničke vrednosti EU, poštovanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava i koja ispunjava određene uslove, koji se nazivaju “Kopenhaški kriterijumi”, ima pravo da podnese zahtjev za članstvo, ali nema garancije da će dobiti mjesto u EU.

Od trenutka podnošenja zahtjeva do statusa zemlje kandidata može proći nekoliko godina. U slučaju Albanije, prošlo je pet godina.

Državni sekretar Španije za Evropsku uniju Paskal Navaro rekao je u utorak pred Zajedničkom komisijom za EU u Senatu da Španija ne priznaje Kosovo i da će zbog toga glasati protiv bilo kakve proceduralne odluke i davanja statusa kandidata Kosovu.

Španija je jedna od pet zemalja članica EU koje ne priznaju Kosovo, pored Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije.

(Reporteri, Kosovo online)