Connect with us

Lokalne

Bivši studenti iz Restelice prikupili preko 13 hiljada eura za Tursku

Objavljeno

-

Bivši studenti u Turskoj Bajram Hodža, Munafis Hodža i Ajdar Mutaš prikupili su 13.145 eura za pogođene zemljotresom u Turskoj kroz humanitarnu akciju “Od Restelice za braću u Turskoj i Siriji”, sprovedenu u Restelici. Sredstva su prebačena na račun AFAD-a.

Od prvog dana kada su čuli da je Tursku pogodio zemljotres, Bajram, Munafis i Ajdar su planirali kako da pomognu. Dan nakon potresa, kada su vidjeli razmjere razornog zemlotresa, svršenici (alumni) su odlučili pokrenuti akciju prikupljanja pomoći za područja pogođena zemljotresom u Turskoj. Uzimajući u obzir vijesti i preporuke koje su slijedili preko turskih medija i turske vlade, shvatili su da je najbolja pomoć novčana, jer će ta pomoć sada značiti za hranu i odjeću, a kasnije za izgradnju kuća i stanova.

Na ovu pomoć studenti su se odlučili kako bi pomogli svojoj braći po vjeri, ali i ljudima i državi koja ih je školovala i koja im je pružila topli dom i omogućila im da završe studije i postanu ono što jesu.

“U ovoj situaciji, pored činjenice da smo osjetili ljudski osjećaj za pomoć, osjećali smo da tim ljudima moramo uzvratiti koliko možemo. Ne samo nama, Turska je izašla u susret našim ljudima nakon rata 1999. godine i još nam pomaže na razne načine”, kaže Bajram Hodža.

Hodža kaže da su prvog dana uplatili nešto novca, a nakon toga su pokrenuli akciju kako bi i drugi iz Restelice pomogli preko njih.

“Hvala mještanima Restelice koji su učestvovali u ovoj akciji pod sloganom “Od Restelice za braću u Turskoj i Siriji”. Iako je novac uplaćen, akcija se nastavlja. Novac je uplaćen na račun AFAD-a, Uprava za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Turske”, dodaje Bajram Hodža.

Osim toga, alumni su pomagali i pomažu ljudima iz dijaspore kako bi ih usmjerili kako i na koji način je najbolje pomoći Turskoj, pa tako veliki broj naših ljudi iz dijaspore vrši uplate direktno na račun AFAD-a ili TDV (Türkiye Diyanet Vakfı).

Linkovi preko kojih možete izvršiti uplate:
https://www.afad.gov.tr/depremkampanyasi2
https://tdv.org/tr-TR/

Molimo Allaha da pomogne Turskoj i Siriji.