Connect with us

Kosovo

Bezbjedonosne snage Kosova dobile 15 novih kamiona njemačke proizvodnje

Objavljeno

-

Flota njemačkih multifunkcionalnih vojnih kamiona RheinMetall MAN HX2, 8X8 dodata je Kosovskim bezbednosnim snagama (FSK).

Od ukupno 15 kamiona, 10 je kupljeno iz državnog budžeta, a pet je donirano.

Kurti je obišao flotu kamiona sa ministrom odbrane Kosova Ejupom Maćedoncijem i komandantom KBS general-potpukovnikom Baškimom Jašarijem, nakon otvaranja Centra za obuku za sajber bezbednost, saopštili su iz njegovog Kabineta.

“Vojni kamioni ‘ReinMetal MAN HKS2’ su njemačke proizvodnje. Od ukupno 15, 10 je kupljeno novcem iz državnog budžeta, dok su pet iz donacija. Ovi multifunkcionalni kamioni opremljeni su savremenom tehnologijom i dizajnirani su za logističke i posebno taktičke operacije”, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Ejup Maqedonci istakao je da su ovi kamioni među najsavremenijim, multifunkcionalnim, dizajniranim za logističke i taktičke operacije.

„Nove karakteristike ovog čistog vojnog kamiona su veoma impresivne. Zahvaljujući različitim sistemima pomoći, HX2 nudi vojnicima i civilnom okruženju veću sigurnost u svakodnevnoj upotrebi vozila i garantuje znatno veću zaštitu u kabini“, rekao je ministar Maqedonci.

Maqedonci je dalje dodao da je i upravljanje voznim parkom u ovim kamionima jednostavnije i efikasnije, dok opšta konfiguracija omogućava transport municije na teškim terenima.