Connect with us

Kosovo

Bez dogovora završen sastanak o dinaru, dogovoren naredni

Objavljeno

-

U Briselu je bez dogovora i uz najavu novog susreta završen sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije o pitanju srpskog dinara čija je upotreba kao gotovinskog sredstva plaćanja od prošlog mjeseca zabranjena na Kosovu.

Kosovski glavni pregovarač Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi) je izjavio da su predlozi strana veoma udaljeni te da je potreban još jedan susret kako bi se nastavilo sa raspravom. Novi sastanak će, rekao je, biti održan najverovatnije naredne nedjelje.

“Mi smo izneli svoj predlog, a Priština svoj predlog. Naš predlog je izbalansiran i vodi računa o interesima naših građana na Kosovu. Sa druge strane imate predlog Prištine za koji ne bih da govorim ali dovoljno je da kažem da nisu uložili nimalo napora da bi taj papir mogao da se nazove predlogom koji ide u pravcu kompromisnog rešenja”, izjavio je glavni pregovarač Srbije Petar Petković na kraju sastanka.

On je optužio kosovsku stranu da želi da nameće rešenja ali je potvrdio posvećenost zvaničnog Beograda da reši ovo pitanje i da dođe na razgovore koliko god je potrebno zarad pronalaska kompromisnog rešenja

Petković je potvrdio da će naredni sastanak biti održan 4 aprila.

“Glavni pregovarači Kosova i Srbije izneli su danas predloge o mogućim rešenjima za ljude pogođene uredbom CBK-a o gotovinskom poslovanju. Naše duge rasprave pomogle su da se razjasne važni detalji. Sljedeće nedjelje smo se dogovorili da se ponovo sastanemo sa ambicijom da pronađemo rešenje”, napisao je na mreži X specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao je da predlozi za dinar, koji su u suprotnosti s uredbom Centralne banke Kosova, neće biti prihvaćeni.

Strane su imale rok do 22. marta da predaju njihove predloge kako bi se o njima raspravljalo na sastanku 25. marta.

(RSE)