Connect with us

Kosovo

Bez dogovora u Briselu, EU traži da Kosovo odmah odustane od kazni, Srbija od tablica

Objavljeno

-

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je na razgovorima u Briselu nije postignut dogovor oko registarskih tablica. Na dogovor nije pristao kosovski premijer, rekao je Borelj. EU sada od Kosova jasno traži da odustane od kazni, a od Srbije da ne izdaje više tablice.

“Nakon mnogo sati razgovora dve strane se nisu dogovorile o rešenju danas. Mislim da postoji ozbiljna odgovornost za neuspeh i bilo kakvu eskalaciju narednih dana. Predsjednik Vučić je prihvatio, ali premijer Kurti nije”, naveo je Borelj u ponedeljak, 21. novembra, nakon višesatnih razgovora.

Zatražio je od dve strane da odmah ispune dva zaheva Brisela:

“Očekujem da Kosovo odmah obustavi narednu fazu odluke oko tablica (izdavanje kazni), a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica”, rekao je Borelj.

Kosovo želi u paketu i dogovor o normalizaciji odnosa

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je zahtjev EU da Kosovo ne počne da naplaćuje kazne i da Srbija ne izdaje nove registarske tablice neprihvatljiv “ako uz njega nije priložen i dogovor da se hitno obavežemo na konačni sporazum za normalizaciju odnosa”.

U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom: sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i SAD –
naveo je Kurti, dodavši da je to isključeno i da zbog toga Kosovo nije prihvatilo ni dogovor o tablicama.
“U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom: sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje predloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni ne smatraju da taj predlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa.”

On je naveo kako su se bili dogovorili da naredna faza sprovođenja odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, a da će Srbija prestati da izdaje tablice u Srbiji (sa oznakom KM).

“Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije popraćeno onim na šta smo pozvani. U predlogu koji su nam juče doneli Borelj i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor (vezan za normalizaciju odnosa) postignemo do marta 2023. godine. Borelj je praktično odustao od roka mart 2023 i od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. On (Borel) je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije”, ustvrdio je Kurti.

On je rekao kako je uvek spreman da dođem “sa istom strukturom i redosledom: konačnim sporazumom sa potpunom normalizacijom, koji ima priznanje u centru kao i aktuelnim pitanjima koja su promenljive prirode, kao što su registarske tablice”.

“Ne možemo da budemo neodgovorni i da se ne bavimo aktuelnim temama, ali ne smemo da postanemo držani lideri koji se bave samo tablicama i ne našim odnosima. Nadam se da će EU smoći snage da se vrati svom predlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, poručio je Kurti.

Srbija pristala da ne izdaje tablice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prethodno novinarima da nema dogovora, ali da će Srbija poslušati savjet visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, “koji je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice”.

“Mi ćemo poslušati i videćemo šta će uraditi druga strana. Svima je jasno ko je želeo dogovor, očuvanje mira i stabilnosti, a ko nije. Mi smo insistirali da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani”, rekao je Vučić.

Pred nama su besane noći i mnogo teških dana – ustvrdio je Vučić.
Vučić je ustvrdio da dogovor nije postignut iz njemu “nejasnih razloga”. Naveo je kako je “srpska strana bila potpuno konstruktivna”, te prihvatila “i deset puta menjane tekstove”, ali da “albanska nije bila spremna”.

“Mi smo insistirali da moraju da se poštuju dogovori koji su potpisani. To je sve vreme kamen spoticanja, što neki ne žele da se primenjuje ono što je potpisano i što je dogovoreno, već bi želeli da se primenjuje nešto što nije ni razgovarano. Hoću narodu na Kosovu da kažem da ćemo biti uz njih i da će njihova država uvek bez obzira na sve biti uz njih”, rekao je još novinarima u Briselu nakon sastanka.

“Pred nama su besane noći i mnogo teških dana”, ustvrdio je Vučić, čije je obraćanje najavljeno večeras za 19 časova.

Opasan bezbednosni vakum na Kosovu

Borelj je takođe rekao kako postoji ozbiljna odgovornost za bilo kakvu eskalaciju na Kosovu narednih dana. Podsetio je da je nakon ostavki stotina policajaca srpske nacionalnosti na Kosovu, u sjevernom delu ostalo na dužnosti “manje od 50 kosovskih policajaca”, što nije dovoljno.

Nakon ostavki stotina policajaca srpske nacionalnosti na Kosovu, u sjevernom delu ostalo na dužnosti manje od 50 kosovskih policajaca, što je ostavilo veoma opasan bezbednosni vakum –
naglasio je Borelj.

“To je ostavilo veoma opasan bezbednosni vakum. Vakum i veoma ranjivu situaciju”, upozorio je Borelj, dodavši da međunarodne snage jesu prisutne, ali da one ne mogu preuzeti ulogu lokalne policije.

“Obaveze očuvanja stabilnosti preuzete su davno u okviru dijaloga. Zvaničnici EU opetovanu su pozivali na deeskalaciju. Sastanak je bio obaveza lidera da izbegnu eskalaciju i izbegnu krizu sa veoma ozbiljnim posledicama”, naveo je Borelj.

Naveo je još kako se “od roka do roka, od krize do krize, nije moglo doći do glavnih pitanja normalizacije odnosa”. “Srž krize ide mnogo dalje od registarskih tablica. Rekao sam da ne možemo nastaviti ovako”, poručio je i rekao da će evropske institucije informisati o toku događaja.

(Radio Slobodna Evropa)