Connect with us

Kosovo

Bajrami: Bošnjaci Kosova se ne pozivaju na sastanke

Objavljeno

-

Predstavnik bošnjačke Koalicije Vakat i savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova i dijaspore Kosova, Ćerim Bajrami reagovao je na to što ni jedan od bošnjačkih poslanika u Skupštini Kosova nije bio pozvan na jučerašnjem sastanku u ambasadi SAD-a u Prištini na kom se raspravljalo o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Istovremeno, Bajrami je u objavi na facebook-u naveo da bi Bošnjaci trebalo da budu zabrinuti zbog nekonsultiranja oko kretanja u vezi napora za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije.

“Naša zabrinutost ima i konkretne povode, jer se nigdje ne govori o lošem položaju i kršenju osnovnih nacionalnih prava pripadnika bošnjačke zajednice u opštinama na sjeveru Kosova. Između ostalog, oni tamo nisu ni bezbjedni i nemaju ni slobodu govora. Veliki broj njih se već iselio i iz naselja oko Rvatske blizu Leposavića, gdje ih je bio oko 1400 poslije ulaska KFOR-a na Kosovo, 1999. godine. Slično je i u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici i u druge dvije opštine na sjeveru Kosova”, navodi Bajrami.

Takođe, Bajrami navodi da više od dvije decenije Bošnjaci u tim opštinama nemaju pravo na upotrebu bosanskog jezika, nemaju nastavu na maternjem jeziku, za razliku od bošnjačkih učenika u drugim djelovima Republike Kosova.

“ Trebalo bi da se zna da su Bošnjaci bili i jesu – poslije Srba i Albanaca – treća zajednica po broju stanovnika u te četiri opštine sjevernog dijela ove države, kao što su i treća nacionalna zajednica u cijeloj Republici Kosovo, poslije Albanaca i Srba”.

“ Zbog svega ovoga, i zbog naše konstruktivnosti, kao što smo i ranije tražili, bilo bi jako dobro aktivno uključivanje i bošnjačkih legitimnih i relevantnih predstavnika u svim ovim aktuelnim procesima”, stoji izmedju ostalog u objavi predstavnika Koalicije Vakat i savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova i dijaspore, Ćerima Bajramija.

Na inicijativu ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, 31.januara je održana rasprava o ZSO na kojoj su učestvovali predstavnici Vlade i predsjedništva Kosova, te opozicionih političkih partija i civilnog društva.

Autor: Meliha Murić Januz, Radio Kosovo 2