Poznavalac kosovskih prilika Artan Muhadžeri izjavu predsjednika Kosova Hašima Tačija da je moguće da dođe do destabilizacije na Kosovu, ukoliko ne bude postignut konačan, sveobuhvatni sporazum o odnosima sa Srbijom, vidi kao “neku vrstu diplomatske pretnje”.

“Odnosi između Kosova i Srbije su veoma kompleksni i imaju veliki uticaj na Balkan, kako u pozitivnom tako i negativnom aspektu. S toga, i politička težina je veoma velika. Moguće je da ako se ne postigne konačni sporazum, da snage koje su zainteresovane za destabilizaciju, u prvom redu dirigovane iz Rusije, iskoriste vakuum i negativno utiču na političke i socijalne procese”, izjavio je Muhadžeri za Radio Slobodna Evropa.

Da je bezbednosna situacija i na Kosovu krhka smatra i Ljutfi Haziri, potpredsjednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova.
“Tirana vrije od novog sindroma koji je zahvatio opoziciju, protesta i socijalnog nezadovoljstva. Beograd, takođe, opozicija pokušava da nezadovoljstvo reši na ulici, putem protesta. Imamo, možda zlokobnu, tišinu opozicije u Makedoniji u odnosu na uspjeh Zorana Zaeva oko postizanja sporazuma sa Grčkom. Ali nezadovoljstvo je svuda, ne pominjući Bosnu i Hercegovinu i stanje koje imamo u Prištini”, izjavio je Haziri, dodajući i da bi bilo neoprostivo ukoliko bi došlo do nekog nasilja.
     
Povodom aktuelne bezbednosne situacije na Kosovu, komandant KFOR-a Lorenco D’Adario (Lorenzo D’Adario) je izjavio da aktuelno nema indicija da bi moglo da dođe do nekih incidenata, ali da bi “retorika nasilja” mogla da dovede do međuetničkih incidenata na Kosovu.

“Ali sam zabrinut zbog izjava obeju strana. Takva retorika može da stvori zategnutu atmosferu kada najmanji incidenti mogu da se pretvore u velike. Naš posao je da obezbedimo sigurnu sredinu za sve. Mi smo upoznati sa izjavama obeju strana i razgovaramo sa svima, sa Srbima i Albancima. Mi smo u kontaktu sa centralnim i lokalnim strukturama Kosova. Često imamo treninge po svim delovima Kosova, jer želimo da budemo spremni”, izjavio je za beogradsku Politiku D’Adario.

Opozicioni Demokratski savez Kosova, smatra da bi ostvarivanje bilo kakve ideje o razgraničenju, kao deo konačnog sporazuma sa Srbijom, bilo pogubno po Kosovo, jer bi moglo da dođe do tragičnih posledica, ne samo po kosovsko stanovništvo već i region. Ipak, ova partija ne želi da bude deo vladinog pregovaračkog tima, iznoseći i da Platforma za koju se očekuje da se usvoji u kosovskom parlamentu ne sprečava predsednika Hašima Tačija da razgovara sa Srbijom o eventualnim granicama Kosova.

Poslednjih nedjelja i kosovska i srpska štampa su prenosile spekulacije inostranih ali i lokalnih izvora o sadržaju sporazuma koji su navodno već usaglasili ili čak potpisali kosovski i srpski predsjednici Hašim Tači i Aleksandar Vučić.

U ovom kontekstu, predsjednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je optužio predsjednika Tačija da trguje Kosovom.
    
“Opcija za Kosovo, koliko god hoćeš. Sa 13 tačaka, sa 16 tačaka, sa 17 tačaka, sa 22 tačke! Zato što je takozvani predsjednik Kosova stavio državu na ‘prodaju’ i kaže da je već ‘sumrak’”, napisao je Kurti.

Kurti je optužio Tačija da želi da demontira Kosovo koje bi poklonio ili prodao deo po deo.

“Nekada Trepču, drugi put Gazivode, sa postotkom KEK, Mitrovicu da pretvori u Brčko, pravoslavne crkve i manastire u Hilandar, i specijalni status negde na 35, a negde na 99 godina. Šta to znači (šta mu to dođe), kao Bosna, kao Palestina ili kao Hong Kong? Ili sve tri zajedno. Ali na kraju dijaloga dolazi priznanje, kaže Vlada i posebno on, dakle da će priznati ono što ostane od Kosova….Ovi ljudi ne mare ni za nezavisnost”, napisao je Kurti.
 
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje spekulacije inostranih medija da postoji neko rešenje ili sporazum za rešavanje kosovsko-srpskih odnosa.

“Nema mapa, nema ničega, jer mi ne razgovaramo. Kakvih 17 tačaka, nema ni jedne tačke. Oni koji pretenduju to, žele da podele Srbiju na 17 delova. Ne brinite, ja ću se pobrinuti za naš narod na Kosovu, ali neću svašta obećavati, jer su drugi obećavali i odavno sve izgubili. Branićemo naše ljude, ali dajmo da razmišljamo o životu”, izjavio je Vućić.
 
S druge strane, zamenik premijera Enver Hodžaj je u intervjuu za austrijski Der Standard izjavio da pre potpisivanja konačnog sporazuma sa Srbijom, treba da postoji međunarodna garancija da će Kosovo postati punopravna članica Organizacije Ujedinjenih Nacija (OUN).

Osvrćući se na poslednju izjavu austrijskog kancelara Sebastijana Kurca u susretu sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, da nema ništa protiv promena granica između Kosova i Srbije, Hodžaj je istakao da je promena granica, crvena linija za Kosovo, ali i da “ako se vodi dijalog kako treba tokom marta, aprila i maja meseca, može se postići sporazum sredinom ove godine”.

Inače, Bekim Čolaku, savetnik predsednika Hašima Tačija je izjavio da će sporazum o korigovanju granica biti balansiran, navodeći da će eventualno zadiranje u granice biti isto, kako unutar Srbije, tako i unutar Kosova.

KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj