Connect with us

Kosovo

Ambasadori EU odobrili viznu liberalizaciju za Kosovo

Objavljeno

-

Ambasadori zemalja članica Evropske unije odobrili su liberalizaciju viza za građane Kosova od 1. januara 2024. godine. Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski rekao je da će češko predsjedništvo sada započeti pregovore sa Evropskim parlamentom kao poslednji korak prije ukidanja viza, prenosi Koha.

“Danas smo preduzeli važan korak za putovanje za građane Kosova bez viza i sada se nadamo da ćemo postići dogovor sa Evropskim parlamentom da ovo obećanje postane stvarnost. Vizna liberalizacija je postala moguća zahvaljujući naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbjednost i verujemo da će ova dobra saradnja samo jačati u budućnosti”, rekao Lipavski.

Nacrt omogućava građanima sa kosovskim pasošima da putuju bez viza u EU 90 dana u periodu od šest meseci. U sadašnjim uslovima, navodi se, vizna liberalizacija će početi na dan pokretanja ETIAS sistema i ni u kom slučaju ne kasnije od 1. januara 2024. godine.

Očekivalo se da će odluka ambasadora biti doneta prošle nedjelje, ali je skinuta sa dnevnog reda “zbog situacije na severu Kosova”.

Posle glasanja ambasadora, pitanje liberalizacije ide u Evropski parlament i Evropsku komisiju. Ali, kako navodi Koha, i jedni i drugi su se izjasnili za liberalizaciju viznog režima za Kosovo.