Connect with us

Kosovo

Ambasade u Prištini uočile više falsifikovanih zahtjeva za vize, pa ih prosledile policiji

Objavljeno

-

Kosovska policija, odnosno Uprava za istraživanje privrednog kriminala i korupcije, saopštila je da su ambasade u Prištini uputile značajan broj predmeta policiji, a koji se tiču falsifikovanih zahtjeva za dobijanje viza.

Neki od najčešće falsifikovanih dokumenata su sertifikat o njemačkom jeziku, dokumenti o penzionoj štednji, kao i izvodi iz banke.

Iz Kosovske policije poručuju da je identifikacija takvih dokumenata lako izvodljiva, te da nijedna osoba sa takvim dokumentima ne može proći kroz nijednu ambasadu.

Osobe koje počine ovo krivično delo, poručuju iz KP, snosiće posledice:

„Oni su registrovani u ambasadama u kojima su aplicirali sa falsifikovanim dokumentima i mogu imati posljedice u budućnosti za putovanja u inostranstvo“.

Za navedene slučajeve, policija naglašava da je prema kosovskom krivičnom zakonu ovo krivično delo definisano pod članom 390 – falsifikovanje dokumenata.

„Ko sastavi falsifikovanu ispravu, promeni izvornu ispravu u cilju upotrebe te isprave kao originala ili svesno upotrebi falsifikovanu ili prepravljenu ispravu kao original, kazniće se novčanom ili kaznom zatvora do četiri godine“, poručuju iz policije.

(Kossev)