Connect with us

Kosovo

20 godina od martovskih nereda

Objavljeno

-

Danas se navršava 20 godina od protesta poznatih kao martovski neredi u kojima je 19 ljudi izgubilo živote, a stotine ih je povređeno.

Vijest o utapanju troje djece Egzona Deljiua (13 godina), Avnija Veseljija (12) i Fljorenta Veseljija (9 godina), dok su bježali od grupe srpskih mladića, nakon što je jedno od preživjele djece ispričalo pred kamerama da su ih jurili Srbi i da su bježali, pri čemu su se neki njegovi vršnjaci udavili u rijeci, imala je veliki uticaj na izbijanje nereda.

Građani cijelog Kosova su sutradan, 17. marta 2004. započeli proteste, koji su brzo izmakli kontroli i u njima je došlo do nasilja.

Revolt građana albanske nacionalnosti zbog pogibije troje djece albanske nacionalnosti izazvao je paljenje kuća i vjerskih objekata na Kosovu. Srbi su uzvratili paljenjem albanskih kuća u njihovim sredinama. Zapaljeno je i oskrnavljeno i nekoliko džamija u Srbiji, i polomljeno nekoliko lokala čiji su vlasnici iz Gore i Albanci.

Protesti su se desili u vrijeme kada je Kosovo bilo pod totalnom međunarodnom upravom UN-a.

Premijer Albin Kurti je juče, podsjećajući se na ovaj događaj, rekao da se mir i bezbednost ne mogu uzimati zdravo za gotovo, nego se moraju čuvati.

(RTK, RG)